maanantai 14. syyskuuta 2015

Viikko 37: Tutkimusviikko

Viikolle 37 jouduin tekemään muutoksen alustavaan suunnitelmaan viikkoa edeltävänä sunnuntai-iltana, kun alkuperäiset suunnitelmat eivät toteutuneetkaan. Takana oli melko haastava päivähaasteviikko 2, joten mitään äärimmäisen haastavaa en halunnut sen jatkoksi ottaa. Päätin sunnuntai-iltana ottaa viikkotehtäväksi tutkimusviikon, jonka aikana toteutin melko suppeita kyselytutkimuksia yliopistolla. Tutkimuksen osallistujat valitsin tutuista opiskelutovereistani ja lähes kaikki tutkimusviikkoon osallistuneista ihmisistä olivat kasvatustieteiden opiskelijoita. Esittelen tässä blogissa lyhyesti suppeat tulokset jokaisesta tutkimuksesta. Kovinkaan suuria analyysejä tutkimustuloksista en kuitenkaan lähtenyt tekemään.

Merkintävihko.


Parasta Joensuussa?


Yksi viikon tutkimuksista käsitteli Joensuun kaupungin ja täällä elämisen parhaita puolia. Tutkimuskysymyksenä oli ”Mitkä asiat on parasta Joensuussa?”. Jokainen vastaaja sai mainita max.10 asiaa, mitkä asiat on hänen mielestään parasta Joensuussa. Yksittäismainintoja sai kaikista eniten Pielisjoki, jonka mainitsi puolet vastaajista. Toiseksi eniten mainintoja saivat kaverit/ystävät ja kolmanneksi eniten mainittiin urheilu- ja liikuntamahdollisuudet.

Mojito & Pielisjoki syksyllä 2012.

Tein pientä luokittelua vastausten suhteen, jotta vastauksista saisi hieman laajemman kuvan siitä, mitkä asiakokonaisuudet ovat Joensuussa vastaajien mielestä parasta. En käyttänyt luokitteluun hirveästi aikaa, joten tulokset voisivat olla hieman erilaiset tarkemmalla luokittelulla. Vastaajat olivat kaikista eniten maininneet parhaana asiana erilaiset urheilu- ja liikuntamahdollisuudet: tarjontaa on paljon ja se on monipuolista. Mainintoja tämän suhteen saivat Joensuun Areena, lenkkipolut, kuntosalit sekä yliopiston Sykettä-liikuntatarjonta ja epävirallisempi ”Educa Sport”-yhteisö. Toiseksi eniten mainintoja sai yliopisto yleisellä tasolla: yliopiston sijaintia pidettiin hyvänä, rakennukset ovat hyviä/kivoja ja ruoka on monipuolista. Pronssisijalle tuli Joensuun luonto, joka sai monipuolisesti erilaisia mainintoja: Pielisjoki, Kuhasalo ja Aavaranta mainittiin yksittäisinä paikkoina useampaankin otteeseen, mutta myös puistot, kaupungin maisemat ja luonnon kauneus sekä vihreys mainittiin vastauksissa. Alla on top10-lista, jossa on myös tarkennettuja mainintoja vastauksista.

Top10 (suluissa mainintoja vastauksista):


1. Urheilu-, liikunta- ja lenkkeilymahdollisuudet
(- Areena, Educa Sport, lenkkipolut, Sykettä, kuntosalit, skeittiparkit)
2. Yliopisto
(- Sijainti, rakennukset, ruoka)
3. Luonto
(- Pielisjoki, Kuhasalo, Aavaranta, puistot, kauneus, lähellä, monipuolinen, vihreys, maisemat)
4. Ihmiset
(- Kaverit/ystävät, opiskelutoverit, perhe)
5. Opinnot/opiskelu
(- Paljon opiskelijoita ja monipuolista koulutustarjontaa)
6. Tapahtumat
(- Paljon, monipuolisia, Ilosaarirock, opiskelijabileet)
7. Kaupungin koko
(- Lyhyet välimatkat, sopivan kokoinen kaupunki, ruuhkattomuus)
8. Ravintolat ja kahvilat
(- Jetset, Jokiasema, Pizzapojat)
9. Keskusta
(- Torielämä, aktiivisuus, torisusi)
10. Kaupungin ilmapiiri/yhteisöllisyys
(- Ystävälliset ihmiset)

Mehtimäen ympäristö on täynnä liikuntapaikkoja.

Tunnetut suomalaiset ihmiset ja asiat maailmalla


Halusin selvittää ketkä suomalaiset ihmiset ja mitkä suomalaiset asiat ovat tutkimukseen osallistuvien henkilöiden mielestä tunnettuja ulkomailla. Jokainen osallistuja sai nimetä kolme suomalaista ihmistä ja kolme asiaa, joiden luulee olevan tunnettuja maailmalla. Eniten tunnetuimmaksi suomalaiseksi vastaajat arvioivat jääkiekkoilija Teemu Selänteen (63%). Toiseksi eniten mainintoja sai F1-kuski Kimi Räikkönen (55%) ja jaetulle pronssisijalle mainintamäärien perusteella tulivat futislegenda Jari ”Litti” Litmanen (35%) sekä presidentti ja Nobelin rauhapalkinnon saaja Martti Ahtisaari. Arvelinkin etukäteen, että urheilijat tulevat olemaan tämän kyselyn kärkipäässä, koska vastaajista suurin osa oli tässä tutkimuksessa miehiä. Kärkinelikon lisäksi enemmän kuin yhden maininnan saivat Venäjällä tunnettu näyttelijä Ville Haapasalo, Sunrise Avenuen laulaja Samu Haber sekä euroviisuvoittaja(yhtye) Lordi. Yksittäisiä ääniä saivat musiikin ammattilaiset, muutama poliitikko sekä huippu-urheilija. Myös joulupukki sai tässä kategoriassa yhden äänen.

Samaisen tutkimuksen yhteydessä tutkin maailmalla tunnettujen suomalaisten ihmisten lisäksi myös tunnettuja suomalaisia asioita. Asioitakin sai mainita ainoastaan kolme ja kolmeen asiaan rajaaminen oli monelle haastava asia. Jaetulle kärkisijalle nousivat joulupukki (63%) ja sauna (55%), jotka mainittiin yli puolien vastaajien vastauksissa. Nokia (55%) nousi vielä tänäkin päivänä kärkikolmikkoon. Kärkikolmikon takana tulivat Angry Birds, Muumit, Marimekko, Helsinki, vodka, salmiakki ja ruisleipä. Tämä kymmenen poppoo erottui muista suomalaisista asioista, sillä mitkään muut asiat eivät saaneet yksittäisiä mainintoja enempää vastaajien listauksessa.

Vanha kunnon Joulupukki tunnetaan maailmalla.

Maailman valtioiden listaus (2min)


Viikon ensimmäisessä tutkimuksessa pyysin tutkimukseen osallistuneita henkilöitä kirjoittamaan niin monta maailman valtiota lapulle kuin he kahden (2) minuutin aikana ehtivät. Jos haluat testata minkälaisen listan itse saisit kahdessa minuutissa aikaan niin älä lue tästä eteenpäin vaan testaa itseäsi ja vertaile omaa listaustasi viikkotehtävätutkimuksen tuloksiin. Jos et jaksa tätä tehdä niin voit jatkaa lukemista. 

Katja ja Saara listaamassa valtioita.

Tämän tutkimuksen ideana oli seurata kahta asiaa: 1) Mitkä maat mainitaan useimmiten? sekä 2) Mitkä maat ”linkittyvät” toisiinsa? Etukäteen odotin tutkimustuloksilta sitä, että Euroopan valtioita mainitaan kaikista eniten ja Suomen jälkeen aloitetaan listaamaan pohjoismaita. Lisäksi odotin Venäjän ja USA:n löytyvän suurimmasta osasta lapuista. Oli mielenkiintoista nähdä miten paljon/vähän mainitaan esimerkiksi Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maita ja mitkä Euroopan maat jäävät kokonaan mainitsematta.

Suomi, Ruotsi ja Ranska mainittiin jokaisessa listauksessa.

Tulokset olivat hyvin mielenkiintoiset. Ainoastaan kolme (3) maata mainittiin kaikissa valtiolistauksessa ja nämä maat olivat Suomi, Ruotsi ja Ranska. Suomi ja Ruotsi olivat lähes kaikissa listauksissa peräkkäin mainittuna. Mielenkiintoinen seikka on se, että Ranska löytyi jokaisesta listauksesta: Ranska mainittiin useiden eri maiden rinnalla, mutta eniten se mainittiin peräkkäin joko Saksan ja/tai Espanjan kanssa. Norja puuttui ainoastaan yhdestä listauksesta ja Espanja, Italia sekä Saksa puuttuivat kahdesta lapusta. Pohjoismaista Tanska puuttui kolmesta lapusta, mutta Islanti mainittiin ainoastaan joka kolmannessa lapussa. Euroopan maat olivat eniten mainittuja odotetusti tässä tutkimuksessa. Muista maanosista Kiina (71%), Yhdysvallat (64%) sekä Brasilia, Chile ja Japani (50%) mainittiin vähintään puolissa lapuista. Australia ja Kanada mainittiin hieman alle puolissa lapuista (43%). Afrikan maista eniten maininittiin Egypti ja Somalia (29%). Vähintään yhden maininnan sai valtiolistauksissa yhteensä 98 eri valtiota. Euroopan maista kokonaan ilman yhtäkään mainintaa jäivät Montenegro, Makedonia, Georgia, Luxemburg sekä Liechtenstein. Kuka yllättyi?


Kaikkien vähintään 20% lapuista mainittujen valtioiden prosentit:

  1. Ranska, Ruotsi & Suomi 100%
  2. Norja 93%
  3. Espanja, Italia, Saksa & Venäjä 86%
  4. Tanska 79%
  5. Kiina, Liettua, Portugali & Viro 71%
  6. Latvia, Puola, Turkki, Unkari & USA 64%
  7. Kreikka 57%
  8. Brasilia, Chile, Iso-Britannia* & Japani 50%
  9. Australia, Itävalta, Kanada & Ukraina 43%
  10. Irlanti, Islanti, Pohjois-Korea & Thaimaa 36%
  11. Argentina, Egypti, Englanti*, Etelä-Korea, Israel, Malta, Somalia, Tshekki, Uusi-Seelanti & Valko-Venäjä 29%
  12. Bosnia-H., Bulgaria, Intia, Kuuba, Romania, Skotlanti*, Sudan, Sveitsi & Uruguay 21%
* = Iso-Britannia mainittiin eniten itsenään, mutta myös Englanti, Skotlanti ja Wales mainittiin muutamaan otteeseen.

En lähtenyt kovinkaan tarkasti analysoimaan sitä, millä mailla löytyi suurimmat yhteydet toisiinsa eli mitkä maat mainittiin peräkkäin useimmiten. Silmämääräisesti vilkuiltuna suurin osa listauksista tehtiin (odotetusti) maantieteellisesti, esimerkiksi pohjoismaat löytyivät yleensä peräkkäin. Latvia & Liettua mainittiin yhteensä kahdeksan kertaa peräkkäin: Latvia mainittiin yhteensä yhdeksän kertaa ja Liettua kymmenen kertaa. Etelä- ja Pohjois-Korea olivat jokaisessa maininnassa peräkkäin ja Espanjan ja Portugalin välinen yhteys oli myös selkeä. Etelä-Amerikan yleisin yhteys löytyi Brasilian ja Chilen välillä. Mielenkiintoista oli se, kuinka esimerkiksi Islanti unohdettiin niin usein vaikka muut pohjoismaat olivat muuten nätisti peräkkäin. Valko-Venäjä mainittiin ainoastaan kaksi kertaa ja Ukraina mainittiin peräkkäin kolmessa lapussa Unkarin kanssa, mutta muuten ei ollenkaan. Tämä tutkimus muuttui omissa silmissä paljon mielenkiintoisemmaksi tulosten analysoinnin aikana, mutta viikkotehtävän rajoissa en tätäkään tutkimusta syvennä tämän syvemmälle.

Tyyppillinen listan aloitus: pohjoismaista vain Islanti puuttuu.

Jos jotain kiinnostaa tietää tarkempia tutkimustuloksia niin minulta voi niitä kysellä. Tämän tutkimuksen tulokset olivat hieman erilaiset kuin etukäteen oletin. Osallistujat saivat halutessaan osallistua kilpailuun, jossa eniten maita 2 minuutissa listanneet henkilöt voittavat palkinnon, joka on perinteisesti muumitikkari. Keskiarvoksi tässä listauksessa tuli n.30 valtiota/henkilö ja voittajan tulos oli 37 eri valtiota. Voittajaksi selviytyi Heikki (37) ja jaettu kakkossija meni Jesselle & Katjalle (34). Onnittelut kärkikolmikolle! :)

Viikkotutkimus: kuinka monen eri ihmisen kanssa juttelen viikon aikana?


Olen tehnyt parin vuoden aikana arkitutkimusta siitä, kenen kanssa juttelen päivittäin ja nyt päätin tutkia, kuinka monen eri ihmisen kanssa viikon aikana juttelen. Jutteluksi tässä tutkimuksessa lasken vähintään "kolmisuuntaisen" keskustelun eli pelkkä kaksisuuntainen tervehtiminen ei riitä. Viikon aikana yritin pitää kirjaa kaikista eri henkilöistä joiden kanssa keskustelin, mutta kaikkia en todennäköisesti muistanut kirjata ylös. Viikon kokonaistulokseksi laskelmieni mukaan tuli 243 henkilöä. Etukäteen arvioin, että loppulukema tulee olemaan jossain 100-200 välillä. Toisaalta minulla oli melko monipuolinen viikko, jossa oli jonkin verran erilaisia tapahtumia ja tilanteita, joiden kautta tuli automaattisestikin juteltua eri henkilöiden kanssa.

Koko viikkotehtävän osalta jälkikäteen ajateltuna olisin voinut määrän sijasta keskittyä enemmän laatuun eli valita viikon ajaksi yhden ainoan tutkimusaiheen. Tällä tavoin olisin voinut käyttää enemmän aikaa laadukkaampaan tulosten analysointiin. Minulla jäi muutama tutkimusidea toteuttamatta loppuun asti, kun tajusin ettei minun aikaresurssit tällä viikolla riitä niiden analysointiin. Olen aiemminkin tehnyt muitakin joutenpäiväisiä tutkimuksia, joten eiköhän niitä ole jatkossakin luvassa ilman viikkotehtäväviikkoakin. Tutkimusviikkoon osallistui viikon aikana yli 30 ihmistä, joista monet osallistuivat monena eri päivänä tutkimuksiin. Päätin arpoa muutaman muumitikkarin tutkimusviikon osallistujien kesken ja voittajiksi arvottiin Anna, Veikko & Juuli. Onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille tutkimusviikon tutkimuksiin osallistuneille tovereille! :)

Muumitikkareita lähti jakoon tutkimuksen osallistujille.

Viikko 38: Suunnistusviikko


Viikolla 38 on vuorossa suunnistusviikko. Omat suunnistuskokemukseni liittyvät peruskoulun ja lukion yksittäisiin liikunnan suunnistustunteihin sekä yliopiston suunnistudemoihin. Myös armeijassa sai opetella suunnistamaan ja olin edustamassa omaa komppaniaa prikaatin partio- ja yösuunnistuskisoissa, mutta olin siellä pääasiallisesti siksi, että juoksin kovaa ja rastien löytämisen suhteen kävi hyvä tuuri. Minun omat suunnistus- ja kartanlukutaidot ovat heikot, joten halusin käyttää nyt yhden viikkotehtävän siihen, että oppisin nykyistä paremmaksi suunnistajaksi. Ties vaikka edessä olisi tulevina vuosina elämäni ensimmäinen Jukolan viesti? 

Tässä viikkotehtävässä mentorina toimii kuntosaliviikollakin mentorina toiminut entinen aktiivisuunnistaja ja nykyinen opiskelutoverini Heikki. Heikki suunnittelee viikon aikana minulle harjotteita ja käyn tiistaina sekä torstaina Joensuun viikkorasteilla testaamassa suunnistusvireeni. En tiedä mitä tältä viikolta voin itseltäni konkreettisesti odottaa, mutta jos edes jotain uutta oppisin suunnistuksesta niin viikon päästä voisin olla tyytyväinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti