maanantai 30. maaliskuuta 2015

Viikko 13: H(yvän)-M(ielen)-V(iikko)

Viikolla 13 oli tarkoituksena toteuttaa lumilinnaviikko. Jouduin kuitenkin keksimään uuden viikkotehtävän, koska säätiedotuksen mukaan Joensuussa ei ollut kovinkaan suurta mahdollisuutta toteuttaa omien haaveiden kaltaista lumilinnaprojektia. Päädyin lopulta viikkotehtävään, jonka tarkoituksena oli piristää omaa ja muiden arkea: vuorossa oli H(yvän)-M(ielen)-V(iikko). Tähän viikkotehtävään lähti mukaan myös opiskelutoverini Jossu, jonka kanssa ideoimme tehtävää lauantaina. Viikkotehtävän nimi selittää perusperiaatteen itsessään jo melko selvästi.

Viikon teemapaita :)

Minä valmistauduin viikkotehtävään kirjaamalla sunnuntaina ylös niitä asioita, joista minulle tulee hyvä mieli ja vastakkaisesti kirjasin niitä asioita ylös, jotka aiheuttavat minulle negatiivisia fiiliksiä. Tämä listaus ohjasi toimintaani viikon aikana: tein niitä asioita, joista tulee hyvä mieli ja välttelin mahdollisimman paljon niitä asioita, jotka ei aiheuta hyvää mieltä. Hyvien asioiden listaan tuli paljon asioita, joita olivat mm. Mojiton kanssa lenkkeily, liikunta, ruoanlaitto, toisten ihmisten ilostuttaminen ja huomiointi, sosiaaliset tilanteet, penkkiurheilu ym. Toiseen listaan kuului negatiivisempia asioita, mutta niitä en tässä yhteydessä viitsi mainita.

Mojiton kanssa päivittäin Aavarannalla lenkkeily piti mielen virkeänä.

Tämä viikko oli etukäteisodotuksiin suhteutettuna yllättävän toimiva viikko monestakin syystä. Ajattelin aluksi, että tämä on eräänlainen väliviikko, josta en saa välttämättä mitään ihmeellistä irti. Lopulta tämä viikko olikin yksinkertaisuudessaan hyvä esimerkki siitä, miten itse voi ainakin pyrkiä vaikuttamaan omaan ja muiden hyvään fiilikseen tietoisilla valinnoillaan. Minulla oli takana lähes kuukauden kestänyt nihkeämpi ajanjakso, jolloin tietyt asiat olivat aiheuttaneet minulle harmitusta ja kuormittanut henkistä jaksamista negatiivisesti. Olin ollut lisäksi kaksi edellistä viikkoa kipeänä, joten yhtenä tämän viikon tavoitteena olikin yrittää kääntää nihkeämpi ajanjakso positiivisempaan suuntaan.

Jääkaapin ovessa oli muistutuksia viikon teemasta.

Kaikista eniten hyvää mieltä sain viikon aikana Mojitosta (=koirasta) ja muista ihmisistä: iloiset ihmiset, heidän kanssa vietetty aika, jutteleminen ja heidän huomioiminen piti omaa yleisfiilistä korkealla. Mojito-koira tuottaa joka päivä hyvää mieltä ja iloisia hetkiä. Mojiton kanssa kävimmekin lenkkeilemässä melkein joka päivä Aavarannan hangilla, koska siellä riitti vielä lunta ja Mojito pääsi juoksentelemaan vapaana lumihangessa. Viikon huipentajina toimivat perjantain yliopiston salibandyn rentoliigan voitettu finaali ja mestaruus, sekä erityisesti lauantaina pidetyt Anniinan synttärit. Anniinan synttärit sulautui erityisen hyvin juuri tähän viikkotehtävään. Paikalla oli reilusti yli 50 ihmistä ja Anniina jos joku ansaitsee noin hulppeat synttärit. Oli ilo tutustua uusiin tuttaviin synttäreiden kautta ja muutenkin lauantai-ilta oli erittäin mukava. Anniina oli kirjoittanut jokaisesta synttärivieraasta omia ajatuksiaan, joita oli erittäin kiva lukea. Anniina ei tyytynyt pitämään synttärijuhlia, vaan oli panostanut paljon kokonaisuuteen, josta hyvänä esimerkkinä Anniinan kirjoittamat ajatukset. 

Anniinan synttärit huipensi viikon ja Anniinan sanat toivat lisää hyvää mieltä :)

Näinkin yksinkertainen viikkotehtävä toi tähän viikkoon uudenlaista lentoa. Sain oman nihkeämmän ajanjakson käännettyä parempaan suuntaan ja mitä se vaati? Minun piti vain pysähtyä hetkeksi miettimään, mitkä asiat tuovat hyvää mieltä itselle ja toisille. Sen jälkeen ei tarvinnut muuta kuin toimia sen mukaisesti. Aina tämäkään tapa ei varmasti toimi, mutta viime viikolla homma toimi hienolla tavalla. Paljon ei tarvitse nähdä vaivaa, jos haluaa ilahduttaa muita ja itseään. Pitää vain muistaa huomioida ympärillä olevia ihmisiä ja antaa heille se arvo, minkä he ansaitsevat. Anniinan synttärit olivat hyvä esimerkki siitä, mitä ystävällisyys ja hyvämielisyys parhaimmillaan tuottaa: Anniinalla oli paljon iloisia ystäviä juhlimassa synttäreitä niin läheltä kuin kaukaa. Syyn pystyy löytämään synttärisankarista itsestään. 

Tämä viikko toi mukanaan paljon hyvää mieltä, joten tämän voi lisätä helposti onnistuneiden viikkotehtävien listalle: "Hyvä mieli, parempi mieli" :)


Viikko 14: Vähän erilainen viikko


Viikolla 14 lähden toteuttamaan vähän erilaista viikkoa. Aion tehdä viikon aikana mahdollisimman monta asiaa vähän eri tavalla kuin normaalisti. Lähtökohtaisesti lähden miettimään aina jotain tehdessäni: ”mitä tekisin normaalisti?”, ja tämän pohdinnan teen asian vähän eri tavalla. Maanantaina esimerkiksi pelasin yliopiston sählyvuorolla itselleni väärältä puolelta (left). 

Tähän viikkotehtävään olen lisännyt opiskelutoverini Nooran viikkotehtäväehdotuksen: kuuntelen (päivittäin vaihtuvia) eri musiikkityylejä viikon ajan. Aloitin viikon punkilla ja sitä olen tässä koko maanantain kuunnellut. Punk ei ole ollut koskaan lähellä sydäntäni enkä ole sitä liiemmin kuunnellut, mutta oli hauskaa lähteä aamulla Mojiton kanssa aamulenkille ja laittaa punkki soimaan. Tuli heti jo vähän erilainen fiilis maanantain alkuun. Aion viikon aikana valita joka päivälle eri musiikkigenren ja valitsen genren mahdollisimman kaukaa omista normaaleista mieltymyksistä. 

Tämä on todennäköisesti sellainen viikkotehtävä, joka kehittyy ja tarkentuu viikon aikana selvemmäksi, mutta ainakin maanantain perusteella tämäkin tehtävä tuo normaaliin arkeen vähän vaihtelevuutta. Se onkin edelleen yksin suurimmista syistä, miksi minä näitä viikkotehtäviä teen. 


Vähän erilaista viikkoa kaikille! :)

Viikko 12(+13): Alakoulun matikan kirjojen laskemista

Viime viikolla jäi blogipäivitys väliin, joten maaliskuun lopun kunniaksi tulee tuplapäivitys. Viikolla 12 viikkotehtäväni oli laskea alakoulun matikan kirjat läpi, mutta koska unohdin hakea perjantaina puuttuvat kirjat kotiini niin jouduín jatkamaan tehtävän tekoa myös viikolle 13. Viikon 13 pääviikkotehtävänä oli H(yvän)-M(ielen)-V(iikko), joten matemaattisen viikkotehtävän jatkaminen ei häirinnyt uuden tehtävän suorittamista.

1.luokan alussa oli paljon hienomotorisia harjoitteita.

Matematiikan kirjojen tehtävien teko oli itselleni mielenkiintoinen tutkimustehtävä: halusin saada kokonaiskuvan alakoulun matematiikan tehtävistä ja valitsin tähän Tuhattaituri-kirjasarjan. 1.luokan laskut olivat odotetusti hyvin yksinkertaisia: numeroiden opettelua, hienomotoriikkaharjoitteita sekä yksinkertaisia yhteen- ja vähennyslaskuja. Kevätlukukaudella siirryttiin jo isompiin lukuihin ja lisänä tuli mm. diagrammeihin, kellonaikoihn sekä rahankäyttöön liittyviä tehtäviä. Mielenkiintoinen seikka 1.luokan kirjoissa oli se, että kevätlukukauden osuudessa aikaa meni ainoastaan 1 tunti ja 44 minuuttia, kun syyslukukauden osuudessa kului aikaa lähes 2½ tuntia. Merkittävin ero oli varmaankin se, että syyslukukaudella oli enemmän hienomotorisia harjoitteita ja kevätlukukauden osuudessa oli enemmän laskutoimituksia, joiden laskeminen oli nopeaa. Jätin tekemättä kaikki väritys-, ryhmä-/pari- ja vihkotehtävät, mutta tein mm. koti- ja lisätehtävät.

Numeroharjoittelua tuli 1.luokan kirjoissa tehtyä paljon.

2.luokan kirjoissa harjoiteltiin lukuja 0-100, kymmenylityksiä, allekkain- ja kertolaskua sekä jakolaskuja. Aivan syyslukukauden lopuksi käsiteltiin murtoluvun käsitettä. Kevätlukukaudella lisänä tuli mm. mittaamistehtäviä ja aiemmin opittujen asioiden syventämistä sekä kertaamista. 2.luokallakin kevätlukukauden laskeminen menee nopeammin ja oman tuntuman mukaan syynä on laskutehtävien suurempi määrä.  

3.- ja 4.luokan tehtävissä tehtävien teko hidastuu aiempaa selkeämmin. 3.luokalla mennään vielä maltillisemmin eteenpäin, mutta vähitellen uusina sisältöinä tulee mm. summa, erotus, tulo ja osamäärä-käsitteet sekä laskujärjestys. Lisäksi kerrataan paljon kertotauluja ja syvennetään kertotaululaskentaa suuremmilla luvuilla. Syyslukukaudella opetellaan myös negatiivisia lukuja sekä erilaisia diagrammeja. 4.luokan syyslukukausi loppuu erilaisiin jakolaskuihin (jakojäännös, jakokulma, nolla osamäärässsä...). Kevätlukukaudella tulee tutuksi murto-, seka- ja desimaaliluvut eri laskutapoineen. Näiden lisäksi harjoitellaan eri mittayksiköitä ja siirrytään satoihin tuhansiin sekä koordinaatistoon. Kevään päätteeksi ollaankin jo menossa kohti geometrisia peruskuvioita entistä syvemmin. 4.luokalla aikaa tuhraantuu siis huomattavasti enemmän kuin aiemmilla luokilla ja kevätlukukausi on huomattavasti hitaampi kokonaissuoritus.

Esimerkkisivu 4.luokan kirjasta.

5-. ja 6.luokalla jatketaan eri laskutapojen syventämistä. Peruslaskutoimituksissa mennään selvästi aiempaa syvemmälle ja pitemmälle ja mukaan tulee mm. prosenttilaskuja, lisää geometrisia tehtäviä sekä kappaleita. Jos 4.luokalla meni aikaa laskemiseen, muuttuu 5.- ja 6.luokalla ajankäyttö huomattavasti enemmän erilaisten välivaiheiden merkitsemiseen. Itse olen melko hyvä päässälaskuissa, mutta näillä luokilla ei enää pelkällä päässälaskulla pääse nopeasti eteenpäin vaan välivaiheiden merkintä ja huolellisuus niissä on erittäin tärkeää. Myös sanallisia tehtäviä esiintyy aiempia vuosiluokkia enemmän, joten enää ei pelkällä mekaanisella suorittamisella pärjää.

6.luokalla on jo lennokkaampia tehtäviä kuin aiemmin.

Viikkotehtävätutkimukseni perusteella nopeimmat suoritukset tulivat 1.- ja 2.luokan kevätlukukauden kirjojen kanssa: molemmat laskee alle kahdessa tunnissa. Pisimpään menee oletusarvon mukaisesti 6.luokan kevätlukukaudella: aikaa minä saan varata siihen reilusti yli 3 tuntia. Kirjojen tehtävien suorittamisen aikana huomasin melko nopeasti, että nopea laskeminen onnistuu, mutta vain vähän aikaa kerrallaan. Pisin yhtäjaksoinen laskuhetki minulla kesti melkein 2 tuntia, mutta sen session jälkeen lyhensin huomattavasti laskuaikoja, koska pää alkoi kuormittua liikaa eikä ajatus enää rullannut samaan tahtiin. Lisämausteena minulle tuli vieläpä päänsärkyä liiallisesta laskemisesta.

Tämän tehtävän tärkeimpinä huomioina olivat alakoulun matikan tehtävien läpileikkauksen hahmottaminen: nyt tiedän tarkemmin mitä asioita käsitellään milläkin luokalla. Olen edelleen samaa mieltä kuin olin aiemmin: matikan kirjat ovat itsessään hyviä harjoituskirjoja, mutta jos halutaan kehittää oppilaiden matemaattista ajattelua niin siihen tarvitaan paljon matikan kirjojen ulkopuolista toimintaa ja monipuolisempia tehtäviä. Olin kuitenkin yllättynyt positiivisesti, miten paljon kirjoissa oli lopulta (yksinkertaisia) ongelmaratkaisutehtäviä. Tehtävä osoittautui pään kestävyyskyvyn kannalta huomattavasti haastavammaksi kuin osasin odottaa. 

tiistai 24. maaliskuuta 2015

Seuraava blogipäivitys maanantaina 30.3.

Päivitän blogini seuraavan kerran maanantaina 30.3. eli samaan aikaan tulee kahden viikon päivitys kerrallaan. Unohdin hakea viime perjantaina alakoulun loput matikan kirjat mukaani curling-turnauksen pelien välissä, enkä saanut siis laskettua kirjoja loppuun viikonloppuna. Jatkan tämän vuoksi matikan kirjojen läpäisemistä myös viikolla 13 osana HM-viikkoa.



Hyvää mieltä kaikille viikolle 13! :)

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Viikko 11: Kasvisruokakokkausviikko

Viikolla 11 otin tehtäväkseni kasvisruokaviikon, joka erosi vuoden 2009 viikosta sen verran, että tein itse ja yhdessä kavereideni kanssa erilaista kasvisruokaa. Viikon tavoitteena oli etsiä ja löytää hyviä kasvisruokavaihtoehtoja, joita voisin vaihtelun vuoksi syödä jatkossakin. Alla on kuvia muutamista viikon ruoka-annoksista ja otoksia viikon ruokamenusta. Kaikkia en muistanut kirjata ylös enkä muistanut niitä enää jälkikäteen. Ne oli kuitenkin juuri niitä ruokia, joita en jatkossa todennäköisesti enää syö. Mielenkiintoinen yhteinen huomio kahdesta kasvisruokaviikosta on se, että molempina vuosina olin kipeänä flunssassa ja kuumeessa. Sattumaa vai ei?

Ei viikkoa ilman makaronilaatikkoa:
tällä viikolla liha korvattin soijarouheella.

Viikon aikana tein ja söin mm. pinaattikeittoa, meksikolasita kasvismaissihöystöä riisin kera, soijamakaroonilaatikkoa, fenkolipastaa, kasvispizzaa, kasviskaalilaatikkoa ja kasvispastaa.. Söin viikon aikana normaalia suurempia annoskokoja sekä enemmän leipää ja salaattia. Kasvisruoka ei edelleenkään täyttänyt samalla tavalla omaa ravinnontarvettani kuin liharuoka, mutta se ei ollut mikään yllätys.

Torstaina teimme opiskelutoverini Tommin erityisherkkua:
fenkolipastaa

Viikon aterioista suosikkejani olivat omatekoinen kasvispasta, mummon tekemä kasviskaalilaatikko ja torstaina opiskelutoverini Tommin kanssa tehty fenkolipasta. Perjantaiset kasvispastan lisukkeena olleet sämpylät onnistuivat hyvin ja sopivat mainiosti kasvispastan lisukkeeksi. Yliopiston kasvisruokavalikoima oli viikon aikana ihan hyvää, mutta ei siellä ollut yhtään suurta suosikkiruoaksi noussutta ateriaa.

Perjantaina tein sämpylöitä ja erittäin onnistuneen kasvispastakokonaisuuden.

Viikon aikana minusta ei tullut kasvissyöjää eikä kovinkaan suurta kasvisruokafania, mutta kyllä minä jo tänä maananataina yliopiston ruokalaan mennessäni katsoin mitä kasvisruokaa oli tarjolla. Tätä en ollut aiemmin tehnyt, koska en ole pitänyt sitä itselleni vaihtoehtona. Viikko oli kuitenkin jälleen normaalista arjesta poikkeava ja ihan mukavaa oli syödä erilaisia ruokia, joten tämäkin tehtävä menee onnistuneiden tehtävien joukkoon.


Viikko 12: Alakoulun matikan kirjat läpi viikossa


Minulla alkoi viime viikolla luokanopettajaopintojeni kolmas harjoittelujakso. Viikkotehtävien sisällössä aion huomioida harjoittelun päällekkäisyyden ja tällä viikolla otin itselleni tutkimuksellisen haasteen: lasken alakoulun kaikkien luokkien (1.-6.) matematiikan kirjat läpi tämän viikon aikana. Tämä tehtäväidea on ollut itsellä mielessä jo pitkään ja sopii mainiosti juuri tähän viikkotehtävävuoteen.

Maanantai alkoi 1.luokan hienomotoriikkaa vaativilla tehtävillä.

Valitsin tehtävän suoritukseen ”Tuhattaituri”-kirjasarjan. Viikon aikana saan hyvän läpileikkauksen alakoulun matematiikan sisältöihin ja kyseiseen kirjasarjaan. Kellotan omat laskuaikani ja vertailen samalla eri vuosiluokkien tehtävien suorittamiseen kulunutta aikaa. Tämä tuntuu itsestäni hyvin mielenkiintoiselta viikolta, josta on jotain hyötyä varmasti tulevassa ammatissani. Etukäteen minulla ei ole mitään realistista arviota miten kauan alakoulun matematiikan kirjojen laskemisessa menee, mutta koska tämä on viikkotehtävänä niin mitä tahansa se vaatii: olen minä sen ensi maanantaihin mennessä selvittänyt jos mitään dramaattista ei tapahdu.

Aurinkoista viikkoa kaikille! :)

maanantai 9. maaliskuuta 2015

Viikko 10: Mojiton superviikko!

Mojito pääsi viettämään tapahtumarikkaan superviikon.

Viikko 10 oli eräänlainen juhlaviikko: sain Mojito-koirani Joensuuhun viime sunnuntaina takaisin ja Kontiolahdella alkoi keskiviikkona ampumahiihdon MM-kisat, jotka tuovat Joensuun alueelle lisää vilskettä parin viikon ajaksi. Viikkotehtävänäni oli viettää Mojiton kanssa superviikko eli tehdä Mojiton viikosta normaalia kivempi ja jännittävämpi. Viikon alkajaisiksi tuunasin Mojitolle petirakennelman, jossa Mojito voi katsella ikkunasta ulos ja nukkua. Mojito ei alkuviikolla ymmärtänyt sen tarkoitusta, mutta viikon loppupuolella Mojito nukkui jo uudessa pedissään.

Mojiton uudesta petirakennelmasta pystyy kurkkimaan myös ulos.

Viikon aikana kävimme moikkaamassa sekä Mojiton ihmis- että koiratuttuja ja lenkkeilimme pitkiä lenkkejä tutuissa maisemissa. Mojito oli innoissaan kun pääsi taas parin kuukauden tauon jälkeen tuttuihin lenkkimaisemiin haistelemaan tuoreita hajuja. Mojito kävi moikkaamassa mm. hyvää (taistelu)kaveriaan Mikiä, jonka kanssa Mojito ei saa hetkeäkään rauhaa. Tällä kertaa Mojito oli aiempaa leikkisämmällä päällä, kun Miki juoksi nuoruuden innolla Mojiton perässä. Mojito pääsi viikon aikana myös harjoittelemaan vanhoja ja uusia kotiagilitytemppuja. Mojito ei niistä aluksi innostunut, mutta pienen rohkaisun ja palkitsemisen kautta temput alkoivat luonnistumaan ja kiinnostamaan enemmän.

Mojito kävi moikkaamassa viikon aikana mm. Mikiä.

Mojito pääsi seuraamaan myös ampumahiihdon MM-kisoja Kontiolahdelle. Alun perin tarkoituksena oli käyttää Mojitoa ainoastaan torstain sekaviestissä, mutta koska Mojito pärjäsi niin hienosti latukatsomossa, päätin ottaa Mojiton mukaan myös lauantain ja sunnuntain kilpailuihin. Jo torstaina Mojiton läsnäolo kisakatsomossa herätti ihailua ja Mojito nautti saamastaan huomiostaan paljon. Itse MM-kisaladulla sekaviestin perusteella nousi odotukset myös MM-kisojen suomalaismenestystä kohtaan: Kaisa oli todella hyvässä iskussa niin ladulla kuin ampumapaikallakin.

Kontiolahden MM-latukatsomo tuli meille tutuksi viikon aikana.

Kaisan ja muidenkin suomalaisten menestys jäi kuitenkin lopulta viikonlopun kisoissa vaisuksi eikä mitalijuhlia saatu viettää. Mojiton superviikko sai puolestaan lauantaina lisämaustetta, kun Mojitoa kuvattiin YLE:n toimesta yleurheilun instagramiin sekä facebook-sivuille ja tv-kameratkin bongailivat Mojitoa pariin otteeseen. Lopulta myös minä ja opiskelukaverini Laura pääsimme Mojiton siivellä YLE:n suoraan tv-lähetykseen, kun meitä näytettiin juuri ennen naisten pikakilpailun starttia suorassa lähetyksessä noin kymmenen sekunnin ajan. Näin Mojito oli huomioitu valtakunnallisella tasolla superviikon lauantaina. 

Mojito pääsi superviikon kunniaksi suoraan lähetykseen.

Mojitolla oli kaiken kaikkiaan normaalia vilkkaampi ja virikkeellisempi viikko, joka huipentui lauantain tv-esiintymiseen. Mojito näytti nauttivan siitä, ettei tarvinnut pyöriä pelkästään kotikulmilla, vaan pääsi näkemään vanhoja ja uusia tovereita sekä vaeltamaan myös MM-kisamaisemissa. Sisäagility ei innostanut Mojitoa niin paljon kuin etukäteen ajattelin. Tästä on hyvä jatkaa Mojiton kanssa kevättä kohti! :)

Mojito kävi hengailmessa myös torilla suden kanssa.


Viikko 11: Kasvisruokakokkausviikko


Viikolla 11 on vuorossa vanha klassikkoviikkotehtävä vuodelta 2009, mutta jälleen hieman mukautettuna. Syön viikon ajan pelkästään kasvisruokaa, mutta lisänä teen itse uudenlaisia kasvisruokakeitoksia. Viikon ”mentorina” toimii opiskelutoverini Jesse, joka on ollut kasvissyöjänä hieman yli kolme vuotta. Hän antoi minulle etukäteen vinkkejä, mitä voisin tällä viikolla kokeilla. Yliopistolla syön lounaana kasvisruokavaihtoehtoja ja kotona teen päivälliseksi omin kätösin kasvisruokaa. Toivotaan että viikon anti on mahdollisimman maukasta ja ravitsevaa! :)

Maanantaina yliopistolla oli tarjolla meksikolaista maissi-kasvishöystöä.


Aurinkoista ja ravitsevaa viikkoa kaikille! :)

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Viikko 9: Kiroiluehkäisyä lusikalla

Viikkotehtävänä viikolla 9 pyrkimykseni oli vähentää ihmisten kiroilua (kevyen) rangaistuksen kautta: kun joku ihminen minun läheisyydessä (itseni mukaan lukien) kiroili tai käytti rumaa kieltä, löin kyseistä henkilöä lusikalla. Lusikkaiskun tarkoitus oli siis pyrkiä vähentämään ihmisten kiroilua ja puhdistaa kielenkäyttöä. Ensimmäisen päivän aikana päätin rajata suorituksesta pois kaikki tuntemattomat sekä sellaiset ihmiset, joiden huumorintaju ei välttämättä tämän viikkotehtävän luonnetta kestä. Viikkotehtävieni on tarkoitus olla myönteisesti omaan sekä muiden arkeen vaikuttavia, eikä toisten ärsyttäminen kuuluu siis tehtävien tarkoitusperiin. Tämän vuoksi rajasin viikkotehtävän osallisuuden vain itselle tuttuihin ja tehtävään myönteisellä/neutraalilla tavalla suhtautuviin henkilöihin.

Lusikat olivat valmiina viikon tärkeään tehtävään.

Viikon aikana jouduin lyömään muita ihmisiä yhteensä reilusti yli 100 kertaa. Itse jouduin ottamaan vastaan iskuja ainoastaan maanantaina, jolloin olin erityisen väsynyt edellisviikon jäljiltä. Viikon muut päivät menivät puhtaammin. Eniten ihmiset kiroilivat/käyttivät rumaa kieltä isossa porukassa ja väsyneessä tilassa. Siinä oli kaiketi kaksi yleisintä yhdistävää tekijää. Viikkotehtävä ja ”lusikkapelko” vaikutti viikon edetessä ympärilläni oleviin ihmisiin pääsääntöisesti myönteisesti eli kiroilu väheni viikon kuluessa. Muutamien ihmisten kiroilu on niin merkittävä osa puhetta, ettei lusikka ehtinyt viikon aikana muuttaa puhetta näiden henkilöiden kohdalla puhtaampaan suuntaan. Yhden toverin (=”Antti”) suhteen kävi niin, että lusikka lisäsi hänen kiroiluaan viikon aikana. Viikon edetessä mietin pitäisikö tätä jatkaa vielä hieman pitempään, mutta päätin lopettaa tämän viikon mittaisen rupeaman, jotta jokainen voi puhua siten miten itse kokee luonnolliseksi. Haastetta viikkotehtävään toi se seikka, että on olemassa paljon sellaisia sanoja, joiden kirosana-arvo on kyseenalainen. Käytin viikon aikana omaa harkintaa tilannekohtaisesti tai pohdin yhdessä muiden kanssa kirosanojen luonnetta ja sitä mitkä ovat kirosanoja ja mitkä ei ole.

Viikkotehtäväidean alkulähde (MikkoA) lainasi minulle
tehtävän suorittamista varten apuvälineen.

Viikon aikana oli mielenkiintoista huomata, miten omat korvat alkoivat reagoida normaalia voimakkaammin kirosanoihin. Normaalien arkitilanteiden lisäksi esimerkiksi televisiossa kuuluneet kirosanat iskivät korvaan normaalia selkeämmin. Tämä oli tarpeeksi kevyt viikko tähän väliin, eikä vaatinut minulta kovinkaan suurtaa ponnistelua vaikka iskuja tuli jaettua paljon. Viikon anti ei ollut kovinkaan suuri, mutta muutamat henkilöt saivat todeta viikon aikana, että he kiroilevat yllättävän paljon. Muutamalla henkilöllä oli vaikeuksia keskustella ”normaalisti” minun läheisyydessä, kun ei saanut käyttää tehostesanoja omassa puhessaan. Viikon yleisin kirosana alkoi v-kirjaimella, joka ei ollut lopulta suuri yllätys. Kaikesta huolimatta tämä oli ihan hauska viikkotehtävä! :)


Viikko 10: Mojiton superviikko!


Viikolla 10 olemme siirtyneet vuodessa 2015 jo maaliskuun puolelle. Sain Mojito-koirani takaisin Joensuuhun, joten päätin ottaa Mojiton paluun kunniaksi uuden viikon viikkotehtäväksi Mojiton superviikon. Se tarkoittaa sitä, että Mojito saa tällä viikolla erityisen paljon huomiota ja kaikenlaista kivaa tekemistä arkeensa. Aion mm. käydä moikkaamassa Mojiton koirakavereita, harjoitella agility-temppuja kotikonstein sekä tehdä kaikkea muuta jännää mitä eteen tulee. Mojito pääsee seuraamaan myös tällä viikolla alkavia Kontiolahdella pidettäviä ampumahiihdon MM-kisoja ladun varresta, joten Mojiton voi parhaassa tapauksessa bongata MM-lähetyksistäkin.

Mojitolla on edessä todellinen superviikko :)


Helmikuun viikkotehtävien koontia ja vertailua vuoteen 2009


Helmikuun ensimmäinen kokonainen viikko oli kevyt korttitaloviikko, jonka suoritus oli lopulta minimitavoitteen mukainen eli sain yhden korttipakan korkuisen korttitalon valmiiksi. Kyseinen viikko oli tarpeellinen "väliviikko”, koska tammikuussa oli tullut viikkotehtävien kautta rasitettua itseäni jo melko paljon. Vuonna 2009 samaan aikaan minulla oli yltiöpositiivisuusviikko, joka epäonnistui sairastumisen ja väsymyksen takia: en pystynyt olemaan yltiöpositiivinen koko viikkoa. Ilman epäonnistumista vuosi 2009 olisi vienyt tämän vertailun edukseen, mutta nyt piste meni tälle vuodelle.

Viikolla 7 seikkailin lähes 95% ajasta kodin ulkopuolella ja se oli tähän mennessä tämän vuoden ehdottomasti jännittävin, haastavin ja mielenkiintoisin viikko. Vuonna 2009 kirjoittelin fanipostia seitsemälle eri henkilölle ja se oli muuten mukava viikkotehtävä, mutta en saanut keneltäkään koskaan vastausta faniposteihin... :( Tässä viikkovertailussa piste meni jälleen vuodelle 2015.

Viikko 8 oli vuonna 2009 lihaskuntoviikko, joka ei paljon suuria elämyksiä tarjonnut. Toista maata oli tämän vuoden ”noppa ratkaisee”-viikko, jonka aikana minun viikkoni muuttui nopanheiton kautta muutamaan otteeseen ”hieman” eri suuntaan kuin mitä se olisi mennyt ilman noppaa. Lihaskuntoviikon tylsyys ja noppaviikon oma tehtävän suoriutumisaste ratkaisivat tämän viikon voiton selvästi vuodelle 2015.

Viikon 9 vertailussa olivat toisiin ihmisiin pääsääntöisesti kohdistuneet viikkotehtävät: vuonna 2009 toimin muiden ihmisten palvelijana ja tänä vuonna pyrin ehkäisemään ihmisten kiroilua lusikan avulla. Jouduin vuonna 2009 siirtämään palvelusviikon myöhempään ajankohtaan, koska olin koko viikon kipeänä ja halusin suorittaa kyseisen viikkotehtävän kunnolla, joten tässäkin vertailussa vuosi 2015 vei voiton.

Kokonaisuudessaan vuoden 2015 helmikuun viikkotehtävät löivät vuoden 2009 vastaavat tehtävät tylysti lukemin 5-0. Näin ollen viikkotehtävävertailun tilanne on tällä hetkellä selvästi vuoden 2015 eduksi 9-1. Maaliskuussa vuonna 2009 viikkotehtävät olivat seuraavanlaiset: viikko 10 –> kauneudenhoito, viikko 11 –> vain mustiin vaatteisiin pukeutuminen, viikko 12 –> vasenkätisyys, viikko 13 –> venyttelyviikko sekä viikko 14 –> syvällinen tutustuminen facebookiin. Alustavien suunnitelmien mukaan tämän vuoden maaliskuun viikkotehtävät ovat Mojiton superviikon jälkeen kasvisruokakokkausta, lumilinnan rakennusta, alakoulun matikan kirjat läpi viikossa sekä paastoviikko. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että vuosi 2015 nousee huomattavasti vuoden 2009 edelle tehtävävertailussa. Vielä on kuitenkin 43 viikkoa jäljellä.

Tässä vielä viikkotehtävävertailu helmikuun osalta:
Viikko 6: Korttitaloviikko > Yltiöposiviitisuus (epäonnistui)
Viikko 7: Salaviikko: ”Elämää kodin ulkopuolella” > Fanipostia joka päivä eri julkkikselle
Viikko 8: Noppa ratkaisee > Lihaskuntoviikko
Viikko 9: Kiroiluehkäisy lusikalla > Muiden palveleminen


Superviikkoa kaikille! :)